Ponudba
Zanimivosti
Lokacija
 
Vina
Slike
 
     
 
 
 
     
       
 

Domačija Malik ima zanimivo zgodovinsko izročilo, najstarejši podatki v župnijski knjigi so datirani v prvo polovico sedemnajstega stoletja, ko je bil izdelan okrogel, kamnit portal, prepoznaven v srednjeveškem podeželskem načinu gradnje. Sklepamo lahko, da je družina Malik med najstarejšimi v vasi, kar je izpričano tudi v zgodovinskih virih. To svoje izročilo so skrbno negovali do danes, saj želijo s temeljito rekonstrukcijo ohranjati prav najstarejše dele domačije.

Ena od zanimivosti je kamnita plošča z letnico 1746. Takrat je bil dograjen gospodarski del, nekoč »klenica«, danes pa je to obnovljen večnamenski prostor z elementi kraške arhitekture. Prostor je zaradi akustike primeren za različne kulturne prireditve, odpira se v večje zaprto kraško dvorišče oziroma »borjač«.

Bivalni del hiše je bil v celoti podrt in na novo sezidan. Na starih fotografijah izstopa t. i. »gank« in lina na pročelju hiše, v kateri je bila lesena podoba svetega Matije, vaškega zavetnika. Kipec je ohranjen in čaka, da dobi prostor v obnovljenem delu. Iz hodnika se spustite v obokano, kamnito vinsko klet, ki je tudi med najstarejšimi na domačiji. Leseni vinski sodi »pripovedujejo« o preteklosti, posebej je zanimiva lesena izrezljana podoba Martina, prepoznavni znak domačije.

Glavni kmetijski panogi sta vinogradništvo in kletarstvo, v preteklosti tudi živinoreja, ponujajo pa se možnosti kulturnega turizma, predvsem v obnovljeni »štali«. Kjer je bila včasih živina, je sedaj čudovit prostor, primeren za različne prireditve, razstave, koncerte. Nosilec kmetije je Klemen Malik, ki je prevzel tradicijo očeta Franca, hkrati pa uveljavlja sodobna spoznanja vinarstva in kletarstva.

 
 
 
     
 
IT Stojan Humar s.p.